Mentés

Antioxidánsok vs. szabad gyökök? – Segítünk megérteni a folyamatot!

850
HOZZÁSZÓLÁS:

A fitokemikáliák egyik része úgy fejti ki a hatását, hogy befolyásolja bizonyos enzimek működését, mások antioxidánsként hatnak, azaz védenek az oxidáció káros hatásaitól.

Gondoljunk például egy rozsdás vasszögre! A levegőben lévő oxigén a vassal reakcióba lépve képezi a rozsdát. Vagy például az oxigén reakcióba lép a zsírral, például a vajban, avasodást váltva ki. Oxigént belélegezve hasonló folyamatok mennek végbe a szervezetünkben is. 

A szabad gyökök

antioxidans-gyumolcsok

Antioxidáns hatású táplálékok


A szervezet minden sejtje oxigént használ fel az energiatermelésre, ez teszi lehetővé a szervezet működését. Ez az anyagcsere normális része. Az oxidációs reakciók folyamán nagyon instabil molekulák, „szabad gyökök” képződhetnek. A szabad gyökök azért instabilak, mert hiányzik belőlük egy elektron.

Képesek azonban nagyon gyorsan elektront elvonni valahonnan a környezetükből, például a test sejtjeiből, hogy stabilizálódjanak. Ez a reakció pedig károsíthatja a test sejtjeit, és újabb szabad gyökök képződését is kiválthatja, tehát láncreakció indulhat be.

Immunrendszerünk is termel szabad gyököket a behatoló baktériumok és vírusok elpusztítására. Növekszik a szabad gyökök mennyisége a szervezetben a szennyezés, az ultraibolya sugárzás, az egyéb sugárzás, a dohányfüst, a stressz és a többszörösen telítetlen zsírsavak túlsúlya miatt.

Kialakulhat károsodás, ha túl nagy mennyiségben képződnek szabad gyökök: Ezt hívják oxidatív stressznek. Az oxidatív stressz okozta károsodás az életkorral halmozódik, néhány tudós véleménye szerint a korai öregedést és a krónikus betegségeket (szívbetegség, szürke hályog, reumás ízületi gyulladás, Alzheimer-betegség, vagy akár a rák) a szabad gyökök károsító hatása indítja be – A betegség aztán az évek során fokozatosan alakul ki.

Antioxidáns-segítség

Az antioxidánsok megmenthetik a helyzetet azáltal, hogy egyik saját elektronjukat feláldozva semlegesítik a szabad gyököket. Ez megállítja a sejt károsodását és végső soron a láncreakciót is.

Az antioxidánsok a szervezet különböző részeiben képesek semlegesíteni a szabad gyököket, és regenerálni egymást. Ez azt jelenti, hogy egész életünkben nagyon fontos, hogy az ételekkel sokféle antioxidánst fogyasszunk.

Az antioxidánsok nemcsak semlegesítik, korlátozzák a szabad gyökök kártékony hatásait:

  • Károsítják a koleszterint szállító részecskéket, a kis denzítású lipoproteint vagy más néven a „rossz” LDL-koleszterint.
  • A szabad gyökök elszaporodása növelheti az atherosclerosis (érelmeszesedés) kockázatát.
  • Szerepet játszanak a véralvadékok (trombózis) képződésében, ezzel az idők folyamán növelik a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát.
  • Károsíthatják a sejt genetikai anyagát (DNS).
  • Gyulladást válthatnak ki.
  • Elnyomják az immunrendszert.
  • Károsítják a sejtműködést.

A tudomány újszerű álláspontja szerint mindezen negatív hatások ellen védekezve lassítható a krónikus betegségek kifejlődése és az öregedés!

850
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1499
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés